Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Το ελληνικό λύκειο που κέρδισε τον διαγωνισμό του CERN

on .

 

CERN-LYKEIO
Το CERN διοργάνωσε τον διεθνή διαγωνισμό για λύκεια «A beamline for School» και νικητές ήταν ομάδα από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας, μαζί με ένα ολλανδικό σχολείο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 455 ομάδες μαθητών, εκ των οποίων οι 19 ήταν από ελληνικά λύκεια. Η Ελλάδα ήταν στην έκτη θέση με τις περισσότερες ομάδες ενώ ακόμα και χώρες όπως το Ισραήλ είχαν στείλει μόνο μια ομάδα ενώ η Γερμανία έστειλε 17 ομάδες μαθητών.
 
Οι ομάδες που νίκησαν θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν το πειράματά τους στον βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), που έχει μήκος 7 χιλιομέτρων.
 
Η νικήτρια ελληνική ομάδα έχει το όνομα «Σύντροφοι του Οδυσσέα» ενώ ο υπεύθυνος καθηγητής είναι ο φυσικός Ανδρέα Βαλαδάκης. Το πείραμα που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι «Σύντροφοι του Οδυσσέα» είναι η διάσπαση μιας κατηγορίας σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικαουάρκ, με απώτερο σκοπό να μελετήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη – γνωστή ως «ασθενής αλληλεπίδραση» που είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση.
 
Πηγή: athensvoice.gr