Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 22:28

Ο Σύλλογος Κοντόπευκου Παράδεισου για την έναρξη εργασιών στον Ιόλα

Η Επιτροπή Κατοίκων Κοντοπεύκου-Παραδείσου- Πευκακίων που συγκροτήθηκε το 2000 είχε ως κύριο αίτιο και στόχο την διάσωση και απόκτηση του ΙΟΛΑ και τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις από τα μεγάλα έργα στην περιοχή. Αυτή η Επιτροπή δυο χρόνια μετά, μετεξελίχθηκε στον σημερινό Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντόπευκου Παράδεισου Πευκακίων.


Στα χρόνια που πέρασαν από το αίτημα για την διάσωση του ΙΟΛΑ και μέχρι την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για την ανακατασκευή του, ο Σύλλογός μας επίμονα, με παραστάσεις, επιστολές, συνεντεύξεις, δικαστήρια, κινητοποιήσεις κράτησε πάντα επίκαιρο το αίτημα της απόκτησης και της επαναχρησιμοποίησής του ως χώρο πολιτισμού. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που πέρασαν, όπως επίσης Δήμαρχοι και μέλη Δημοτικών Συμβουλίων. Όμως αυτό που καθόρισε τις εξελίξεις ήταν η συμβολή των απλών μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Είναι απολύτως βέβαιο, πως κανένας Δήμαρχος και κανένας Σύλλογος δεν θα μπορούσε να πείσει για την απόκτηση του ΙΟΛΑ αν δεν υπήρχε η αποδοχή αυτού του αιτήματος και η συνεχής στήριξη από τους κατοίκους για την απόκτησή του. Οι κάτοικοι άλλωστε, μέσο των δημοτικών τελών κατέβαλαν και το αντίτιμο για την αγορά του.


Σεβόμενοι την προσπάθεια όλων όσοι βοήθησαν να φτάσουμε έως εδώ, στην έναρξη των εργασιών και την μετατροπή της εγκαταλειμμένης βίλας σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, οφείλουμε Σύλλογος και Δημοτική αρχή να συνεχίσουμε με το ίδιο ενδιαφέρον ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στον προβλεπόμενο από την σύμβαση χρόνο των 16 μηνών αλλά και για την ποιότητα εκτέλεσης των εργασιών.

Η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού χώρου δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί μελέτη για την οποία ο Δήμος - που έχει και την ευθύνη - δεν μπορεί να περιμένει. Ακόμα και τώρα πριν από τις Δημοτικές εκλογές πρέπει να μεριμνήσει για την απόκτηση μελέτης που θα περιλαμβάνει, την οργάνωση την λειτουργία και την οικονομική αυτοτέλειά του. Στα πλαίσια δε της κατάρτισής της θα πρέπει να συμπεριληφθεί και διαβούλευση με τους δημότες και τους Συλλόγους. Η συμμετοχή του απλού πολίτη μέσο της διαβούλευσης θα τον κάνει να γνωρίσει, να αγαπήσει και στο τέλος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του πολιτιστικού κέντρου όταν αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί.


Ο ΙΟΛΑΣ αποτελεί και σήμερα μεγάλη πρόκληση για όλους μας, ο κατάλληλος χειρισμός από την πλευρά του Δήμου μπορεί να δημιουργήσει έναν υποδειγματικό χώρο πολιτισμού, με μουσείο, χώρους για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις υπαίθριες αλλά και σε αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες. Οι δυνατότητες παραγωγής πολιτιστικού έργου είναι πολύ μεγάλες. Ο Σύλλογός μας όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον θα είναι παρών με θετικό πάντα τρόπο για την ολοκλήρωση ενός έργου που φιλοδοξούμε να συμβάλλει στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αγίας Παρασκευής και όχι μόνο.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.