Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024 07:51

Ένα παραμύθι για το Κολυμβητήριο της Αγίας Παρασκευής

IMG 6661

IMG 6074

 

 

Το παραμύθι του κολυμβητηρίου της Αγίας Παρασκευής, έχει απ΄όλα. Όραμα, υποσχέσεις, αναμονές, λάθη, παραλείψεις, καλές προθέσεις και, φυσικά, έναν τουλάχιστο δράκο!

Είναι δηλαδή παραμύθι με τα όλα του. Τα γυμνά μπετά του κολυμβητηρίου είναι σήμερα μια ανοιχτή πληγή σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αγίας Παρασκευής. Πρόσφατα ο νυν δήμαρχος Β. Ζορμπάς δήλωσε ότι “τα βλέπει η ντροπή και ντρέπεται”. Η αλήθεια είναι πως τα βλέπει και ντρέπεται μερικές δεκαετίες τώρα και ότι ο ίδιος στην παρουσίαση του συνδυασμού του το 2018, δήλωνε πως είναι καλύτερα να γίνει εκεί παιδική χαρά, χώρος εκδηλώσεων και γυμναστήριο, ενώ το κολυμβητήριο να κατασκευαστεί στα Πευκάκια, όπως ήταν και ένα παλαιότερο σχέδιο του Δήμου.

Ας κάνουμε όμως πρώτα μια βόλτα πίσω στον χρόνο.

Η ιστορία ξεκινά πριν από 67 ολόκληρα χρόνια όταν και το οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα το ημιτελές κολυμβητήριο χαρακτηρίζεται χώρος ανέγερσης σχολείου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το τότε δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργηθεί εκεί Κέντρο Νεότητας. Πρώτη φορά ακούμε για κολυμβητήριο σε αυτό το σημείο το 1989 και έναν χρόνο μετά υπογράφεται από τον Δήμο η εργολαβική σύμβαση με τον μειοδότη.

Εδώ προκύπτει το πρώτο πρόβλημα καθώς δεν είχε τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο, άρα δεν μπορούσε να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Κάθε προσπάθεια Δήμου και Νομαρχίας πέφτει τελικά στο κενό καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας σταματάει το έργο, εν μέσω και διαμαρτυριών κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα τα τελευταία τσιμέντα να πέσουν το 1994.

Για να γίνει κάτι έπρεπε να … πάρουμε την Ολυμπιάδα! Το 2002 με τον γνωστό ως “Ολυμπιακό Νόμο” έγινε επιτέλους η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου. Το 2003 βρίσκονται τα χρήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ένα ποσό που φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, και καθώς πιέζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση των υποδομών της Ολυμπιάδας, το έργο “δένεται” με την χρήση του ως επίσημο προπονητήριοτων αθλητών.

Όπως είναι προφανές, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το 2006 και 2007 δυο συνεχόμενες δημοτικές αρχές προχωρούν σε διαγωνισμούς με το ποσό για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου να αυξάνει συνεχώς από τον αρχικό σχεδιασμό φτάνοντας τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, όμως το έργο μένει από ….βενζίνη καθώς δεν βρίσκεται μειοδότης πριν την 31/12/2009 όταν και λήγει η χρονική περίοδος του Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Θησέας” από το οποίο και θα προερχόταν η χρηματοδότηση.

Το 2013 ο Β. Ζορμπάς στην πρώτη του θητεία ακυρώνει τον διαγωνισμό δηλώνοντας πως θα γκρεμίσει ό,τι έχει κτιστεί και πως θα επιδιώξει την κατασκευή διαδημοτικού κολυμβητηρίου με τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Στη θητεία του αυτή δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο όμως.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Γ. Σταθόπουλο περιέφραξε τον χώρο και προσπάθησε να επανεκκινήσει το έργο. Έγινε μελέτη στατικότητας του σκελετού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εγκρίθηκε δαπάνη 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη αλλαγής του έργου με 35άρα πισίνα αντί για 50άρα η οποία θα είχε ανοιγοκλειόμενη οροφή, με παράλληλη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 34 θέσεων.

Όμως μετά τις εκλογές σταμάτησε για μια ακόμα φορά η διαδικασία η υπόθεση, στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Β. Ζορμπά για παιδική χαρά και γυμναστήριο στη θέση που σήμερα είναι το κολυμβητήριο, στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή. Πρόσφατα ωστόσο ο δήμαρχος έκανε στροφή 180 μοιρών και πρότεινε την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου αξιοποιώντας τον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτου.

Σύμφωνα με την σχετικά νέα αυτή νομοθεσία μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο, φτάνει να μη γίνει καμία αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό ηλικίας μερικών δεκαετιών, κάτι που σημαίνει πως συνολικά η κατασκευή του κολυμβητηρίου θα κοστίσει περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ. 

Δημιουργούνται όμως εύλογα ερωτήματα με αυτή την επιλογή καθώς αυτή σημαίνει επιστροφή σε 50άρα πισίνα χωρίς οροφή όπου οι πολίτες θα είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες ενώ παράλληλα συνεπάγεται αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και πιθανότατα διογκωμένο λειτουργικό κόστος. Οι κερκίδες θα είναι σκεπασμένες αλλά η πισίνα όχι, ίσως γιατί ο… βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Το κρύο όμως;

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι όμως, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή περίμενε να περάσουν 2,5 χρόνια από όταν σταμάτησε τον διαγωνισμό, για να επανεκκινήσει το έργο του κολυμβητηρίου Αγίας Παρασκευής ; Ο νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτου υπήρχε και πριν τις τελευταίες εκλογές και θα μπορούσε να τον είχε χρησιμοποιήσει πολύ νωρίτερα.

 

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.