Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 00:10

Εικόνες εγκατάλειψης στους δρόμους του Κοντόπευκου

Για εικόνες εγκατάλειψης, μεγάλων φθορών αλλά και πλήρη έλλειψη αστυνόμευσης μιλάνε οι κάτοικοι αλλά και οι χρήστες των ποδηλατόδρομων και των οδών ήπιας κυκλοφορίας στο Κοντόπευκο. 
Για το έργο έχουν ξοδευτεί πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάστηκε επί δημαρχίας  Γιαννακόπουλου και χρηματοδοτήθηκε το 2013 από την Περιφέρεια Αττικής με αρχικό Προϋπολογισμός: 9,5 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για έργο βιοκλιματικής ανάπλασης οδών, συνολικού μήκους 7,8 χιλιομέτρων, με τη δημιουργία 7,2 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων που συνδέσει τους σταθμούς του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Νομισματοκοπείου.
 
Χρειάστηκαν όμως πολλά συμπληρωματικά έργα για πάρει την σημερινή του μορφή και να θεωρηθεί μια από τις σημαντικότερες και πιο επιτυχημένες αναπλάσεις στην Αττική με την μεγαλύτερη αύξηση τιμών ακινήτων. 
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου έγινε επί των ημερών του κ. Σταθόπουλου.
Χρειάστηκε να γίνουν έργα ομβρίων των οδών Πεντέλης, Χίου, Ολυμπίας, η ανάπλαση των περισσοτέρων οδών, η ολοκλήρωση των ποδηλατοδρόμων, ρυμοτομήσεις κατά μήκος 2,7 χιλιόμετρων στις οδούς Παπαρηγοπούλου, Δερβενακίων, Δωριέων και Ολυμπίας με 3 εργολαβίες του Δήμου. 
Εγινε και  νέο έργο  «Κατασκευής περιφράξεων μετά την εφαρμογή ρυμοτομικών γραμμών» ύψους 401.328 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.
Έγινε ο ηλεκτροφωτισμός των οδών της Βιοκλιματικής: Σουλίου, Δερβενακίων, Χίου, Αργυροκάστρου, Αποδήμων Ελλήνων, Πάρου, Πεντέλης και Ολυμπίας.
Και συμπληρωματικά η βιοκλιματική ανάπλαση της Κύπρου.
Στο έργο  φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.250 δένδρα και πολλαπλάσιοι θάμνοι.
 
Το έργο όμως όπως φαίνεται χρειάζεται τακτική συντήρηση για να λειτουργεί και να είναι ασφαλές. Η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής είχε επισημάνει την αναγκαιότητα επισκευών και αποκατάστασης βλαβών ύψους 289.409 ευρώ πριν ακόμη παραληφθεί το έργο.  
Μόνο για τον προϋπολογισμό του 2018 επί δημαρχίας Σταθόπουλου, είχαν προβλεφθεί 74.000€.
 
Η σημερινή όμως δημοτική αρχή φαίνεται να μην αφιερώνει ούτε ευρώ για την συντήρησή του και το έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ καθημερινά απαξιώνεται. Πολίτες κάτοικοι μας έστειλαν φωτογραφίες. Και διαμαρτύρονται και για την παράνομη στάθμευση. Τις επισημάνσεις έχει κάνει και η τοπική ομάδα ποδηλατών.
«Το έργο λένε καταστρέφεται καθημερινά» αλλά μπαίνει και μεγάλο ζήτημα ασφάλειας. 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκθέσεις βλαβών των τεχνικών υπηρεσιών και του Δήμου και της Περιφέρειας αναφέρεται ότι όσο δεν γίνεται συντήρηση του έργου, τόσο πιο κοστοβόρα θα είναι η αποκατάσταση. 
 
Σημειώνουμε τέλος όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι ότι τα εγκαταλελειμμένα παρτέρια διαθέτουν και ποτιστικό υπόγειο σύστημα που σαπίζει. 
 
Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση των κατοίκων: «Εμείς αγοράσαμε σπίτι σε μια σύγχρονη και λειτουργική γειτονιά και γι αυτό πληρώσαμε και κάτι παραπάνω».
 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.