Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 21:06

ΣΒΑΠ: Αναγκαία και εφικτή η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας από τους Δήμους

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι του ΣΒΑΠστην παρουσίαση σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, σε σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με το Δήμο Πεντέλης.

Συγκεκριμένα τόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και η οικονομική απόδοση της επένδυσης για ένα στόχο κάλυψης των αναγκών των 16 Δήμων μελών (ευάλωτα νοικοκυριά και ενεργειακές ανάγκες των Δήμων) μέσω του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού (net metering) σε ποσοστό 5%-10% καθιστούν απόλυτα εφικτή και συμφέρουσα την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.

Στα θετικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους μελετητές ήταν η αναφορά για πρόβλεψη χρηματοδότησης με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  για τις Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας των σχετικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε έκταση εκτός Αττικής (πχ Πελοπόννησο) ειδικά για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. 

Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάσθηκε και ένας πλήρης οδικός χάρτης για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά Προγράμματα. 

Στο πλαίσιο της μελέτης εντοπίσθηκαν και σημεία  που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο εύκολη και πιο αποδοτική την δημιουργία των ΕΚ από τους Δήμους  και προς τούτο συντάχθηκαν προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς που θα υποβάλει άμεσα ο Σύνδεσμος.

Η οικονομική, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση που δημιουργούν αθροιστικά μεγάλα προβλήματα κοινωνικά αλλά και στη λειτουργία των Δήμων, επιβάλλουν την εγρήγορση και ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης, Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα των συμμετεχόντων εκπροσώπων των Δήμων στην ημερίδα με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Επιβάλλεται η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας  από τους ΟΤΑ ενός δηλαδή αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Με πλήθος δραστηριοτήτων,  εκτός από την αυτοπαραγωγή για την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, την ενημέρωση και εκπαίδευση ενεργειακής αειφορίας κλπ.

Ο Σ.Β.Α.Π. πρωτοπόρος σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης χαράσσει το δρόμο και καλεί τις δημοτικές αρχές των Δήμων μελών του να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία του αυτή, προς όφελος των δημοτών και των ιδίων των Δήμων τους.

ην εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ  κ. Γ. Κουράσης, η Αντιδήμαρχος Πεντέλης κα Άντα Μπούσουλα – Χάνου και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Κεχρής.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της ημερίδας, έκανε ο κ. Παύλος Καμάρας, υπεύθυνος Προγραμμάτων του Συνδέσμου ενώ την μελέτη παρουσίασαν για λογαριασμό της εταιρείας Εuditi ο κ. Στ. Ψωμάς και η κα Ιωάννα Λιόση.

Στο τέλος της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις και υπήρξαν τοποθετήσεις από τους παριστάμενους αιρετούς και τα στελέχη των ΟΤΑ και άλλων φορέων.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου (www.sva.gr)

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.