Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 15:16

Ένα απρόβλεπτο κόστος 1.440.892,70 €

Το ποσό που διαβάσατε είναι αυτό που αξιώνει ο εργολάβος από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής να πληρωθεί ώστε να βγάλει τους… απρόβλεπτους βράχους που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για το Δημαρχείο της Πόλης μας και να προχωρήσει στην κατασκευή του. Αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποκτήσουμε ένα ακόμα διαθέσιμο οικόπεδο για το κολυμβητήριο, έτοιμο και σκαμμένο!
Για τι βράχο μιλάμε; Για να φτάνουμε σε αυτό το ποσό μιλάμε για βράχο όγκου 25.000 κυβικών. Ξέρετε με τι μοιάζει αυτό; Περίπου σαν μια μεγάλη εξαόροφη πολυκατοικία 24 διαμερισμάτων που στο κλιμακοστάσιο της έχει κρυμμένο και ένα ιδίου ύψους μονοκόμματο όγκο γρανίτη.
Η είδηση για τον βράχο που βρέθηκε στο σκάψιμο δεν είναι φρέσκια, όπως μερικοί θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε. Το πρόβλημα με τις εργασίες ανέγερσης του δημαρχείου ανακοινώθηκε από την δημοτική αρχή του κ. Ζορμπά στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ίδιοι το είχαν μάθει από τις 30 Αυγούστου
Τέσσερις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από τότε, στη διάρκεια των οποίων το μόνο που έγινε ήταν να βγάλει την ουρά της έξω η Περιφέρεια Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση το έργο και συνεπώς να αναγκαστεί να φάει το μπαλάκι ο δήμος της Αγίας Παρασκευής πανηγυρίζοντας μάλιστα ότι θα πληρώσει τα 1,4 εκατομμύρια σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις! Διαβάστε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής εδώ
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου είναι ο κανόνας για παρόμοια έργα παντού στη χώρα μας και, καλό είναι να το θυμίσουμε εδώ, έχει εγκριθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο το 2018. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε άλλωστε και ο κ. Ζορμπάς για τον παιδικό σταθμό στα Πευκάκια, την ίδια ακολουθούν οι Δήμοι όλης της χώρας. Απλά δεν καταλήγουν όλοι οι δήμοι να χρωστάνε 1,4 εκατομμύρια ευρώ!
Για να θέσουμε τα πράγματα σε σωστή βάση, το έργο το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Το λέει η σύμβαση, το λέει και η … ταμπέλα που βλέπει ο καθένας στον χώρο το εργοταξίου.


Ένας μηχανικός που ασχολείται με δημόσια έργα θα σας πει πως αυτός που χρηματοδοτεί είναι και αυτός που έχει την ευθύνη παρακολούθησης του έργου. Άλλωστε και ο εργολάβος, το έγγραφο με το οποίο ζητούσε τα επιπλέον χρήματα, στην Περιφέρεια το έστειλε και απλά το γνωστοποίησε στον Δήμο.

Όμως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Περιφέρειας:
"Παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς καμία υπαιτιότητά μας”
Όντως δε φταίει η Περιφέρεια που βρέθηκε βράχος, όμως ήταν υποχρέωση των υπηρεσιών της να παρακολουθούν το έργο ώστε πχ ο εργολάβος να μην αλλάξει την μελέτη αντιστήριξης τον Μάιο του 2021 με αποτέλεσμα να φαγωθούν αρκετά από τα χρήματα για απρόβλεπτα έξοδα. Όπως ήταν υποχρέωση των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Περιφέρειας και του Δήμου να παρακολουθούν τις εργασίες ώστε να διαπιστώσουν από νωρίς την ύπαρξη του βράχου μεγέθους εξαόροφης πολυκατοικίας που είπαμε νωρίτερα.
Για να μην πω ότι οι κακές γλώσσες λένε πως δεν έχουν δει ποτέ αυτόν τον βράχο…
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει και ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο όμως.
“Η Περιφέρεια Αττικής θα βοηθήσει τον Δήμο Αγίας Παρασκευής προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το επιπλέον κόστος που προκύπτει, όπως άλλωστε προβλέπει και η συμβατική του υποχρέωση.”
Τα bold γράμματα είναι δικά τους.
Από πού κι ως πού είναι συμβατική υποχρέωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αποπληρώσει το επιπλέον κόστος, που είναι προφανέστατα απρόβλεπτο και που κανονικά έπρεπε να πληρώσει η Περιφέρεια που χρηματοδοτεί το έργο και της οποίας οι υπηρεσίες άφησαν ανεξέλεγκτο τον εργολάβο για σχεδόν έναν χρόνο;
Το μέλλον προβλέπεται σκοτεινό και απρόβλεπτο, καθώς σίγουρα “άνοιξε η όρεξη” του εργολάβου ενώ ακόμα και μέσα στην Περιφέρεια λένε και ξε-λένε.
Στις 15/12 η Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών - Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε την διάλυση της σύμβασης του έργου, ουσιαστικά δικαιώνοντας τον εργολάβο και αφήνοντας το έργο στην τύχη του, όμως τέσσερις ημέρες μετά αιφνίδια ανακάλεσε την απόφαση της γιατί όπως ανακοίνωσε, βιάστηκε.
Ίσως να έπαιξε ρόλο η συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Β. Ζορμπά που την ίδια ημέρα συνέβαινε σε άλλα γραφεία της Περιφέρειας, από την οποία και προέκυψε το δελτίο τύπου αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω.
Ίσως να έπαιξε ρόλο η επιστολή που έδωσε ο κ. Ζορμπάς στον κ. Πατούλη που δέσμευε τον Δήμο - και εμάς που πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη - ότι θα αναλάβει το κόστος της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης. Τα 1,4 εκατομμύρια δηλαδή. Να θυμίσω ότι είναι η ίδια σύμβαση που η Περιφέρεια είχε αποφασίσει να μην πληρώσει και άρα να μην υπογράψει.
Προσωπικά όμως πιστεύω ότι τους επισκέφτηκε το Πνεύμα των Χριστουγέννων…


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.