Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 16:31

Γιατί ψάχνουμε δάνειο για Μακρή και Κολυμβητήριο;

 Όντως τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά όπως φαίνεται η δημόσια διοίκηση δεν ξέρει να τα πάρει. Μετράμε: ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 75 δισεκατομμύρια εκ των οποίων περίπου το 35% για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ενώ όπως φαίνεται ήδη το 25% του ΕΣΠΑ 2014-2021 (6 περίπου δισεκατομμύρια θα επιστρέψουν στην Ε.Ε.) στην Αγία Παρασκευή ψάχνουμε να βρούμε δάνεια και δεν βρίσκουμε διότι έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια.
Με λίγα λόγια μας χαρίζουνε λεφτά κι εμείς ψάχνουμε να δανειστούμε ενώ δεν μπορούμε.

Η συζήτηση έχει ανοίξει με την ανάγκη ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου και παράλληλα την ανάγκη αγοράς του κτηρίου των εκπαιδευτηρίων Μακρή για την δημιουργία νέου σχολείου.

Η διοίκηση του κ. Ζορμπά προγραμματίζει να προσφύγει σε δανεισμό και για τα δύο, αφού όπως φαίνεται το δημοτικόν ταμείον είναι μείον.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι σύμφωνα με το νόμο ένας δήμος μπορεί να δανειστεί μέχρι το 40% των τακτικών του εσόδων του, για να έχει τη φερεγγυότητα ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια. Και ο δήμος Αγίας Παρασκευής δυστυχώς δεν την έχει, αφού έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού. Ή θα δανειστεί για το Κολυμβητήριο, ή θα δανειστεί για το Μακρή.

Όμως το περίεργο στην υπόθεση είναι το γιατί προσφεύγει στον δανεισμό, αφού ούτε για τον έναν το χρειάζεται, ούτε για το άλλο. Οι παροικούντες στην αυτοδιοικητική Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι κάποιοι δήμαρχοι αποφεύγουν να μπουν σε προγράμματα διότι εκεί είναι σκληρός ο έλεγχος που πάνε τα λεφτά.

Εχουμε λοιπόν τις προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για αγορά οικοπέδων και για κατασκευή κολυμβητηρίων για να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε το Πράσινο Ταμείο για την αγορά οικοπέδων και την κατασκευή Ενεργειακών Αυτόνομων Σχολείων. Έχουμε αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ και έχουμε και χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούν τέτοιες δράσεις.
Και την στιγμή που όλα αυτά τα προγράμματα ψάχνουν να χρηματοδοτήσουν Σχολεία και Κολυμβητήρια με ειδικές σύγχρονες προδιαγραφές, στην Αγία Παρασκευή γυρίζουμε από τράπεζα σε τράπεζα για να δανειστούμε.
Πολλά τα ερωτηματικά.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.