Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 04:35

Φυλλάδια για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από την Αστυνομία

IMG 3868

νοίξαν τα σχολεία με αγιασμούς και στην Αγία Παρασκευή και αισθητή έγινε η παρουσία της Αστυνομίας με ομάδας αστυνομικών που μοίραζαν φυλλάδια στα παιδιά για την ασφαλή μετακίνηση με το κεντρικό σύνθημα «Επιστρέφω Ασφαλής». «Διασχίζω το δρόμο από τις διαβάσεις», «Περπατάω πάντα στο πεζοδρόμιο», «Φοράω ρούχα με έντονα χρώματα» είναι μερικά από τα μηνύματα που περιέχονται στο φυλλάδιο που έχει εικόνα έναν ελέφαντα με πατίνια.

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τεράστιο πρώτον διότι η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στον δείκτη ατυχημάτων με το 37% να καταγράφονται στους αστικούς δρόμους και δεύτερον διότι πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.

Είναι προφανές ότι ειδικά γύρω από τα σχολεία χρειάζονται απαραίτητες παρεμβάσεις που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση και όπως έχει αποδειχθεί η σήμανση δεν επαρκεί.

Να μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε και στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου και εδώ εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι γονείς και δικαίως δεν αφήνουν τα παιδιά τους να μετακινηθούν πεζή ή με ποδήλατο από το σπίτι στο σχολείο. Οι κίνδυνοι που συναντάει ένα παιδί στους δρόμους είναι τεράστιοι. Αυτό έχει από την μία την επίπτωση μιας τεράστιας κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και επικινδυνότητας στα σχολεία σε ώρες αιχμής, αλλά και μεγάλες ψυχολογικές επιδράσεις στα ίδια τα παιδιά. Όπως έχουν δείξει πολλαπλές μελέτες πια, τα παιδιά που μετακινούνται με τα πόδια ή το ποδήλατο στο σχολείο αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες δεξιότητες και γνωστικές ικανότητες. 

Όμως στην Αγία Παρασκευή παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, τα πεζοδρόμια λείπουν. 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.