Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 14:28

ΠΑΣΟΚ: Η στιγμή είναι ΤΩΡΑ. - Του Ορέστη Π. Κύρτση

 

20210819 193304iismΌσο χρήσιμα είναι στην πολιτική το πάθος, το όνειρο, η ελπίδα, ακόμη και η ουτοπία κατά καιρούς, άλλο τόσο απαραίτητα είναι και ο προγραμματισμός, οι σχεδιασμοί, οι στρατηγικές και ο ρεαλισμός. Αυτό το μείγμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου προοδευτικού κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ μολονότι κοντεύει να πενηνταρίσει βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα. Οι πολιτικές του χθες, από «αριστερά» και δεξιά χρεωκοπούν. Η λαϊκίστικη αυτοαποκαλούμενη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τραγικά λάθη στη διακυβέρνηση της χώρας με τον λαϊκοδεξιό της εταίρο, αλλά κυρίως: αντιστάθηκε λυσσωδώς απέναντι σε καθετί καινούργιο και μεταρρυθμιστικό, ενσωματώνοντας πρακτικές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών.

Η δε Νέα Δημοκρατία, που εξελέγη με το λάβαρο του «Μεσαίου Χώρου», φρόντισε γρήγορα να διαψεύσει τις προσδοκίες όσων δημοκρατικών πολιτών την εμπιστεύτηκαν. Όχι μόνο γιατί αποκατέστησε προοδευτικά όλα τα «τζάκια» και υπουργοποίησε στελέχη με ακροδεξιό παρελθόν, αλλά και γιατί απέδειξε ότι η μεταρρυθμιστική της ατζέντα ήταν επιφανειακή. Η ευνοιοκρατία απέναντι στους ισχυρούς της συμμάχους και ο λαϊκισμός δεν λείπουν από τη διακυβέρνηση του τόπου.

Οι πολιτικές αυτές, όμως, του αριστερόστροφου λαϊκισμού αφενός και του πελατειακού νεοφιλελευθερισμού αφετέρου, φαίνεται ότι ηττώνται σιγά σιγά πανευρωπαϊκά. Η σοσιαλδημοκρατία – που έχει κάνει τα λάθη της – γίνεται ξανά η επίκαιρη εναλλακτική που αναζητούν οι κοινωνίες. Αποτελεί, όπως έκανε ιστορικά, τη μοναδική ώριμη πρόταση εξουσίας αντιλαμβανόμενη την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με πυρήνα τους πολίτες.

Πατάει ξανά γερά στις αξίες που την ανέδειξαν και στους πυλώνες που την εξελίσσουν: στο κοινωνικό κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο με κοινωνικό μέρισμα, στην πράσινη ανάπτυξη και την οικονομία της βιωσιμότητας, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την ενίσχυση του ρυθμιστικού του ρόλου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ανάδειξη της καινοτομίας, την ισότητα στις επιλογές και τα δικαιώματα ανεξάρτητα από φύλο ή εθνότητα.

Αυτούς τους άξονες καλείται να ξανακινήσει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια για την σπουδαία προσφορά του στη χώρα και με κριτική απέναντι στα λάθη και τις παραλείψεις του (τα οποία πλήρωσε ακριβά – και πολύ πέραν αυτού που του αναλογούσε). Ένα προοδευτικό κίνημα που οφείλει να ξαναβρεί τον ενθουσιασμό του για να παράξει και πάλι ριζοσπαστικές πολιτικές που θα πάνε μπροστά τον τόπο και τους Έλληνες.

Οι προοδευτικοί πολίτες έχουμε χρέος να βάλουμε τα υλικά και τη δουλειά που απαιτείται, να ξαναχτίσουμε το κίνημά μας από την αρχή με ορίζοντα την ιδεολογική κυριαρχία και τη νέα διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη να βρει ξανά τον βηματισμό του προς αυτή την κατεύθυνση: είναι ο ιστορικός του ρόλος και η στιγμή είναι ΤΩΡΑ. Είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

 

O Ορέστης Π. Κύρτσης είναι υποψήφιος σύνεδρος για το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και υποψήφιος για τη Δημοτική Οργάνωση Αγίας Παρασκευής.

 

Ακολουθήστε τον Ορέστη Π. Κύρτση στο instagram

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 

 

ΠΡΩΗΝ ΚΕΠ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ -ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ). ΕΩΣ 2 ΣΤΑΥΡΟΥΣ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (14 ΔΗΜΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ). ΕΩΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ.
ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ . ΕΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ).
ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ.
ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 1 ΕΥΡΩ.

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.