Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά... Του Τάσου Μπομπόνη

on .

bobonisΈνα μήνα μετά τις εκλογές, θεώρησα καλό να καταγράψω τις σκέψεις μου, και να καταθέσω τις προτάσεις μου μετά από την σύντομη ενασχόληση μου με τα κοινά, ως υποψήφιος με την Συμμαχία Ευθύνης. 

 
Οφείλω να ομολογήσω, ότι οι τρεις αυτές εβδομάδες ήταν περιεκτικές και γεμάτες εμπειρίες. Γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις, έζησα το «κλίμα» εκ των έσω, αντάλλαξα απόψεις, και σας παραθέτω τις εμπειρίες μου, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την Συμμαχία άλλα και τις υπόλοιπες, διότι κάπως παρόμοια λειτουργούν.
 
Καταρχάς μπορώ να πω, πώς η συμμετοχή με μία παράταξη, δεν συναποτελεί αυτόματη αποδοχή όλων των ενεργειών και δράσεων της ( όπως πχ αφισοκόλληση ) , ούτε και σύμπλευση με τις ενέργειες ή τις απόψεις των υπολοίπων συνυποψήφιων ( πχ δηλώσεις στήριξης για την δεύτερη Κυριακή). Η δημιουργία ομαδικού πνεύματος, πέρα από την συνένωση κάτω από το πρόσωπο του αρχηγού, θα έπρεπε να σφυρηλατείται από συνεχείς συναντήσεις, συζητήσεις, και φανταζόμουν ότι θα υπήρχε ένα πλαίσιο αρχών, κανόνων και δεοντολογίας , το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει και αποδέχεται ο κάθε υποψήφιος με την ένταξη του στο σχηματισμό. 
 
Θεωρώ πως οι προεκλογικές ομιλίες, οι βόλτες στις λαϊκές αγορές, και στις εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων, το μοίρασμα καρτών στις περιοδείες υπό τον αρχηγό στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες, καθώς και η υποτιμητική (κατ εμέ) διανομή φυλλαδίων ειδικά προ των συγκεντρώσεων, σε δημότες, είναι παρωχημένες, αναποτελεσματικές, και ευτελίζουν τον υποψήφιο, καθώς προσπαθεί στην ουσία με μια καλή φωτογράφιση και ένα έξυπνο κείμενο, να πάρει την ψήφο του δημότη ένα μήνα προ των εκλογών, διαγκωνιζόμενος με τους συνυποψήφιους του, γεμίζοντας συχνά παρμπρίζ και γραμματοκιβώτια με ενοχλητικά flyers. Μια πολιτική κίνηση, θα πρέπει καθ όλη την διάρκεια της δημαρχιακής θητείας ,να έχει τους υποψηφίους της ανά γειτονιά, να έχει συνεχή παρουσία και τακτική και προσωπική επαφή με τους δημότες, ανοικτή γραμμή με τα προβλήματα τους, και εκπροσώπηση τους στο δημοτικό συμβούλιο. Το υπάρχον σύστημα ευνοεί τους ήδη εκλεγμένους, τους δημοτικούς συμβούλους, και τα μέλη των συλλόγων.
 
Νομίζω πως οι υποψήφιοι θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε ορισμένες κοινές αρχές και να τις τηρήσουν από την επομένη εκλογική αναμέτρηση.
 
1. Κατάργηση προεκλογικών ομιλιών, πλην μιας την τελευταία εβδομάδα
 
2. Κατάργηση φυλλαδίων υποψηφίων. Ένα φυλλάδιο με το πρόγραμμα της παράταξης, και το βιογραφικό των υποψηφίων της.
 
3. Κατάργηση των αφισών
 
4. Εφόσον το ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ απαιτεί και όλοι έχουν ένα e-mail, το φυλλάδιο να αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Όσοι ζητούν έντυπο, να τους αποστέλλεται.
 
5. Παραίτηση μελών προεδρείων συλλόγων, τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.
 
6. Ανάδειξη του μείζονος θέματος των ετεροδημοτών, και από αύριο προσπάθεια οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής να ψηφίζουν εδώ. ( δεν μπορεί να χρησιμοποιείς τις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου και να «επιδοτείς» άλλον)
 
Η ιδιότητα του πολίτη είναι υπέρτατη για την λειτουργιά της δημοκρατίας, και θα πρέπει να βρεθούν κίνητρα ώστε οι δημότες να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά.
 
Επίσης θεωρώ ότι ο χρόνος από τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη της δημαρχίας, είναι «νεκρός» , και είναι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης του.
 
Ελπίζω να συμπληρωθούν οι προτάσεις αυτές και να βελτιωθούν, ώστε στις επόμενες εκλογές, να έχουμε κάνει ένα βήμα πιο μπροστά.