Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ελλείψεις και εκτός Παιδικών Σταθμών πολλά παιδιά

on .

neos ps 1

Την αγωνία των γονιών εκφράζει με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ).
Το θέμα συζητήθηκε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο καθώς μετά την απόφαση του Δημάρχου κ. Ζορμπά να κλείσει τον Παιδικό Σταθμό της Τρωάδος αντί να τον ανακατασκευάσει επιδίνεωσε το πρόβλημα των κτηριακών υποδομών που σύμφωνα με ότι ανακοινώθηκε άφησε και φέτος 60 βρέφη εκτος δομών αλλά και 100 παιδιά σε αναμονή. 
 
Σύμφωνα με όσα γράφει ο Σύλλογος στην επιστολή του από τις 480 αιτήσεις που έγιναν φέτος, ο δήμος έκανε δεκτές μόνο τις 380 και το η δυνατότητα του δήμου να καλύψει την βασική ανάγκη όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή κάθε χρόνο μειώνεται δραματικά. 
Επίσης ο Σύλλογος επισημαίνει το γεγονός ότι οι ελάχιστες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε σταθμό αναγκάζουν πολλούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους χιλιόμετρα μακριά από εκεί που μένουν.
 
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος αναφέρει:

«Την πόρτα κλειστή των παιδικών σταθμών βρήκαν για ακόμα μια χρονιά πολλές οικογένειες του δήμου μας. 

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος αναφέρει:

«Την πόρτα κλειστή των παιδικών σταθμών βρήκαν για ακόμα μια χρονιά πολλές οικογένειες του δήμου μας. Από τις 480 αιτήσεις που έγιναν ο δήμος έκανε δεκτές μόνο τις 380. Το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σε κτιριακές υποδομές αφήνει και φέτος 100 παιδιά χωρίς μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της Αγίας Παρασκευής. Η δυνατότητα του δήμου να καλύψει την βασική ανάγκη όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή κάθε χρόνο μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο στέλνοντας τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών είναι αποκαλυπτικά από μόνα τους:
σύνολο θέσεων στους Παιδικούς Σταθμούς

2020-21:     551
2021-22:     461
2022-23:     380

Αποτέλεσμα των κτιριακών ελλείψεων είναι και η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε οι κάτοχοι voucher, αναγκάζοντας μας κάθε χρόνο να συμμετέχουμε στο κυνήγι μιας θέσης από τα ξημερώματα έξω από το κτίριο της Μεσογείων. Είναι πραγματικά λυπηρό αν αναλογιστεί κάνεις ότι το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας για πρόσβαση στην προσχολική αγωγή εδώ και χρόνια είναι θέμα τύχης, ταχύτητας αλλά δυστυχώς και ανταγωνισμού για να πάρει μια οικογένεια την θέση από μια άλλη.

Ταυτόχρονα οι ελάχιστες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε σταθμό αναγκάζουν πολλούς γονείς να γράψουν τα παιδιά τους χιλιόμετρα μακριά από εκεί που μένουν. Οι δημοτικές αρχές εδώ και χρόνια παρακολουθούν το πρόβλημα και δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό, το αντίθετο μάλιστα κλείνουν και υποδομές όπως έγινε με τον σταθμό στην Τρωάδος.

Ο δήμος έχει την ευθύνη για ανέγερση σύγχρονων ασφαλών κτηρίων που θα βρίσκουν θέση όλα τα παιδιά, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και ξεκούραση των παιδιών. Είναι απαράδεκτο το 2022 να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σταθμούς με αίθουσες μικρότερες από ένα παιδικό δωμάτιο.

Καλούμε όσες οικογένειες έμειναν εκτός παιδικών σταθμών να επικοινωνήσουν με το σύλλογο μας, να γίνουν μέρος της προσπάθειας μας να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα με στόχο όλα τα παιδία να βρουν θέση σε σύγχρονες δομές και όχι σε νοικιασμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες του περασμένου αιώνα. Καλούμε όλους τους γονείς αλλά και όλους τους κατοίκους της πόλης μας να στηρίξουν τις μελλοντικές πρωτοβουλίες μας. Γιατί το δικαίωμα και η ανάγκη όλων των παιδιών να έχουν πρόσβαση στην προσχολική αγωγή μας αφορά όλους.