Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες στην Αγία Παρασκευή

on .

image0

IMG 6074

 

Τα Πευκάκια και ο Παράδεισος Αγίας Παρασκευής είναι δύο από τις ομορφότερες περιοχές της Πόλης μας, υποφέρουν όμως από την κυκλοφοριακή πραγματικότητα. Οι οδοί Αγίας Τριάδος, Καβάφη, Μακαρίου, Παπανδρέου, Επαμεινώνδα και Λουκή Ακρίτα συχνά αναφέρονται στα αρχεία των ασφαλιστικών εταιριών αυτοκινήτων.

Ο Εξωραϊστικός-Φυσιολατρικός Σύλλογος Πευκακίων Αγίας Παρασκευής αναδεικνύει το θέμα εδώ και 5 χρόνια και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανταποκρινόμενος, έχει ολοκληρώσει την κυκλοφοριακή μελέτη που θα δώσει λύση στο πρόβλημα από το 2021.

Ωστόσο, φαίνεται πως κάπου έχει σκαλώσει η εφαρμογή της.

Στο ενδιάμεσο, σοβαρά ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν ενώ αιφνδιαστικά αφαιρέθηκε η Αγίας Τριάδος από τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις παρότι κινδυνεύουν σε καθημερινή βάση οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου και του 7ου Δημοτικού λόγω των ταχυτήτων που αναπτύσουν τα οχήματα και της έλλειψης ικανοποιητικών πεζοδρομίων, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Τι πρέπει να συμβεί για να δούμε την πραγματικότητα;

Διαβάστε την επιστολή  του Συλλόγου  "Αναγέννηση"

Κύριε δήμαρχε,

Δυστυχώς μετά τη πάροδο 10 μηνών από τη ψήφιση των «προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων», συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου 2021 και 28 μήνες μετά την έναρξη κωδικού στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, Ιανουάριος 2020, τις συνεχείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις σας πως η Κυκλοφοριακή Μελέτη θα εφαρμοστεί το Πάσχα του 2022, καταλήξαμε σε ένα φιάσκο καταθέσεων και αποσύρσεων της από τις προγραμματισμένες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πράγμα που δυστυχώς μας δείχνει πως κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται εκλεγμένοι και διορισμένοι σε θέσεις κλειδιά στις υπηρεσίες του Δήμου, φάνηκαν ίσως όχι γνώστες του αντικειμένου, συνεπώς κατώτεροι των περιστάσεων για τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν.

Σαν Σύλλογος ελπίζαμε να λάβετε σοβαρά τις προσπάθειες μας τα 5 τελευταία χρόνια, για την επίτευξη και εφαρμογή αυτής της Μελέτης, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παρέμβαση στα Πευκάκια, μετά τη Πράξη Εφαρμογής του 2006 και να μείνετε ανεπηρέαστος από ορισμένους που προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της διότι ενδεχομένως διαταράσσεται η βόλεψη τους από το υφιστάμενο άναρχο κυκλοφοριακό καθεστώς που σήμερα επικρατεί.

Σας ευχαριστήσαμε δημόσια, διότι άμεσα μετά την εκλογή σας κατανοήσατε το πολύχρονο αίτημα του Συλλόγου και των κατοίκων της συνοικίας μας και προχωρήσατε στο άνοιγμα κωδικού με το ποσό των 25000,00 ευρώ για την εκπόνηση της Μελέτης.

Η Μελέτη εκπονήθηκε το 2021, από γραφείο της δικής σας επιλογής , το οποίο έχει αναλάβει και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου, μετά από αίτηση παραδόθηκε στον Σύλλογο Πευκακίων και είχε τη ρητή διαβεβαίωση σας, ότι τόσο στο στάδιο της εκπόνησης όσο και αυτό της υλοποίησης, πως δεν πρόκειται να δεχτείτε καμία εξωγενή παρέμβαση ή ρουσφέτι από τρίτους, αλλά θα εφαρμόσετε τη Μελέτη όπως ακριβώς τη σχεδίασαν και την υπέβαλαν οι μελετητές.

Ο Σύλλογος Πευκακίων έχει αποδείξει πως λειτουργεί έντιμα για τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της συνοικίας μας στο σύνολο τους, άσχετα εάν είναι μέλη του ή όχι και ποτέ μα ποτέ διχαστικά. Ο Σύλλογος δεν σχεδίασε τη Μελέτη, επιδίωξε όμως να γίνει επιτέλους η Μελέτη και να λυθεί το πρόβλημα της αδικαιολόγητης και επικίνδυνης διαμπερούς κίνησης σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας με ότι αυτό συνεπάγεται (μονοδρομήσεις, πεζόδρομοι, όρια ταχύτητας, διαβάσεις πεζών) κλπ.

Είναι γνωστό σε όλους πως οι δρόμοι που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι οδοί Αγίας Τριάδος, Καβάφη, Μακαρίου, Παπανδρέου, Επαμεινώνδα και Λουκή Ακρίτα. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό το οποίο ο Σύλλογος κατέθετε στη Τεχνική Υπηρεσία και στον διευθυντή της κ. Αργύρη Μαυρομαρά, για τα πάμπολλα ατυχήματα που συνέβησαν σε αυτές τις οδούς και ειδικά στις διασταυρώσεις των οδών Αγίας Τριάδος & Παναγούλη, Μακαρίου & Καβάφη, Παπανδρέου & Καβάφη, Λουκή Ακρίτα & Καβάφη.

H oδός Αγ. Τριάδος

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαμαρτυρία ορισμένων κατοίκων της οδού Αγάθωνος και τα 2 κείμενα που κυκλοφόρησαν προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στα οποία κατηγορούν ανοικτά το Σύλλογο και ονομαστικά μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, θα θέλαμε να απαντήσουμε πως ο Σύλλογος δεν ενήργησε διχαστικά και εκβιαστικά όπως αυτοί, αν και γνωρίζαμε ότι η οδός Αγάθωνος είναι συλλεκτήρια οδός σύμφωνα με τη Γενική Μελέτη Κυκλοφορίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής και αριθμό απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 58/2014 με ημερομηνία 7/3/2014. ΑΔΑ ΒΙΚ3Ω6Υ-60Α.

Επίσης γνωρίζαμε σύμφωνα με το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) πως τα οικόπεδα της οδού Αγάθωνος από την οδό Μακαρίου έως και την οδό Παπανδρέου ανήκουν σε περιοχή Γενικής Κατοικίας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή που είναι αμιγούς κατοικίας. Ο σχετικός χάρτης άλλωστε το επιβεβαιώνει.

Οι εν λόγω κάτοικοι επιθυμούν όπως έχουν δηλώσει τη Κυκλοφοριακή Μελέτη με τρόπο όμως όπως αυτούς βολεύει, αδιαφορώντας για το γενικό καλό. Γιατί αποκρύπτουν σκόπιμα πως η οδός Αγάθωνος είναι συλλεκτήρια οδός; Γιατί έδιωξαν το λεωφορείο 406 με αδιαφανείς διαδικασίες και ποιός Δήμαρχος τους έκανε το χατίρι; Γιατί κύριε Δήμαρχε επιτρέψατε εσείς και οι συνεργάτες σας με τις ενέργειες σας σε κάποιους, να διχάσουν δύο δρόμους, Αγάθωνος και Καβάφη χωρίς λόγο και να καθυστερούν οι της Αγάθωνος τη Μελέτη;

Μαθαίνουμε επίσης κ. Δήμαρχε την αναίτια πρόθεση σας να εξαιρεθεί της Κυκλοφοριακής Μελέτης η οδός Αγίας Τριάδος, οι λόγοι είναι εμφανείς, εκλογές έρχονται μη δυσαρεστήσουμε την ΕΝΕΒΑΠ. Που είναι η αρχική σας δήλωση «δεν θα δεχτώ καμία παρέμβαση…..»; Καταδικάζετε όμως έτσι μερικές χιλιάδες κατοίκους του Παραδείσου και των Πευκακίων που υποφέρουν χρόνια από το χάλι της συγκεκριμένης οδού, να ζουν σε καθεστώς ομηρίας μιας μικρής ομάδας καταστηματαρχών οι οποίοι δεν γνωρίζετε καν εάν είναι κάτοικοι και ψηφοφόροι Αγίας Παρασκευής, πλην ελαχίστων.

Δεν λαμβάνετε υπόψη τους καταστηματάρχες που επιθυμούν τη μονοδρόμηση της Αγίας Τριάδος και πιστέψτε μας, δεν είναι λίγοι. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου, του7ου Δημοτικού, που καλούνται να κυκλοφορούν σε μία οδό χωρίς πεζοδρόμια, διπλής κυκλοφορίας όπου τα αυτοκίνητα μετά το μάρκετ Κρητικός και προς την οδό Παναγούλη αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τα έγγραφα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και του Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου για την επικινδυνότητα και τα συμβάντα με μαθητές και αυτοκινητιστές.

Η Κυκλοφοριακή Μελέτη των Πευκακίων έχει σαν σκοπό την αποτροπή της αδικαιολόγητης διαμπερούς κίνησης, την ασφάλεια των κατοίκων, την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Πρέπει να εφαρμοστεί, να δούμε πως λειτουργεί στη πράξη και σε περίπτωση που κάτι δεν λειτουργεί σωστά, η Τεχνική Υπηρεσία και ο Συγκοινωνιολόγος έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές.

Κύριε Δήμαρχε, δεν θα σας παρακαλέσουμε όπως συνηθίζεται να προβείτε στην επίλυση του θέματος της Κυκλοφοριακής Μελέτης των Πευκακίων κι ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχετε ενημερώσει τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις, οι οποίες ισχυρίζονται εδώ και μήνες πως ζητούν να ενημερωθούν για τη Μελέτη όμως δεν τους έχουν δοθεί στοιχεία να την μελετήσουν και να την ψηφίσουν. Απαιτούμε άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση από εσάς προσωπικά και τους συνεργάτες σας, να υλοποιήσετε επιτέλους το θέμα της Μελέτης η οποία άλλωστε θα ¨κούμπουνε¨ αυτή του ΣΒΑΚ.

Κλείνοντας, κ. Δήμαρχε θα θέλαμε να σας θυμίσουμε πως υποχρέωση του εκάστοτε Δημάρχου είναι να σέβεται και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημοτών του και να ενεργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας δημοτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αναγέννησης» Πευκακίων»