Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

H 26η Ιουλίου επίσημη αργία στην Αγία Παρασκευή-Της Μαρίας Κοντοπούλου

on .

 

kontopoulou maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άρθρο της Μαρίας Κοντοπούλου,
Αντιδημάρχου Αγ. Παρασκευής
 
Με αφορμή τη σύνταξη της εισήγησης για το Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου σχετικά με την «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 26ης ΙΟΥΛΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ», είχα την τύχη να διαβάσω αρκετές από τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης μας, κάποιες από τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Οι αποφάσεις αυτές έχουν παρθεί σχεδόν 100 χρόνια πριν, είναι μέρος του αρχείου του Δήμου και είναι πλέον ιστορικού χαρακτήρα και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ταυτότητα του προαστίου μας.
 
Η πρώτη αναγνώριση της Αγίας Παρασκευής σε οικισμό έγινε στις 16/05/1928, οπότε και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Χαλανδρίου. Το 1929, με σχετικό ΦΕΚ (221Α), πολλές από τις τότε περιοχές της σημερινής Αθήνας αποσπάστηκαν σε αυτόνομες κοινότητες (ένας αντίστοιχος Καλλικράτης της εποχής!). 
Δύο μήνες μετά, με νέο ΦΕΚ (390Α), που αφορούσε μόνο στην Αγία Παρασκευή και τις Παράγγες της Κοινότητας Μοσχάτου, εντάχθηκε ξανά στην Κοινότητα Χαλανδρίου, έπειτα από αίτηση κατοίκων του τότε οικισμού, όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δύο χρόνια. 
Στις 8/8/1931, με καινούργιο νόμο, προβλέφθηκε η αυτονόμηση της Αγίας Παρασκευής, μετά από αιτήσεις κατοίκων.
 
Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής επί δεκαετίες τιμούν ως πολιούχο την Αγία Παρασκευή. Η επίσημη αυτή εορτή, αν και δεν καθιερώθηκε ποτέ με τον τυπικά προβλεπόμενο τρόπο, ήταν και είναι καθιερωμένη ως τέτοια στη θρησκευτική συνείδηση των κατοίκων και την υπηρεσιακή πρακτική των υπηρεσιών του Δήμου μας, δυνάμει εθιμικού δικαίου.
 
Πλείστες όσες εκδηλώσεις θρησκευτικού και πολιτειακού χαρακτήρα μαρτυρούν τούτο, με τα πρώτα καταγεγραμμένα αρχεία του Δήμου μας, τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, να κάνουν λόγο για συμμετοχή της Κοινότητας στους εορτασμούς της «πολιούχου» Αγίας Παρασκευής το διήμερο της 25ης και 26ης Ιουλίου ήδη με την απόφαση 61/1933 , με «καύση πυροτεχνημάτων» και «παράθεση δείπνου» στις «Αρχές του τόπου» και στην «τιμητική φρουράν προτύπου τάγματος Ευζώνων» (βλ. αποφάσεις 67 & 83/1936).
 
Η απόφαση 38/05.07.1945 ενδεικτικά αναφέρει στο εισηγητικό πως η Κοινότητα συμμετέχει στην «ελευσόμενην πανήγυριν της Αγίας Παρασκευής […] κατόπιν της τετραετούς σκληράς δουλείας θα πανηγυρίσει ολόκληρος η Κοινότης ως εγένετο προπολεμικώς […] διότι η τελουμένη κατ έτος πανήγυρις έχει λάβει όχι μόνον πανπροαστειακόν χαρακτήρα αλλά Παναθηναϊκόν τοιούτον, εκτός τούτου και όλα τα πέριξ χωρία της Αττικής συρρέουν 2 ημέρας προηγουμένας αθρόως εις το προάστειον ίνα συμμετάσχουν εις την από ετών θεσπισθείσαν υπό της κοινότητος τέλεσιν πανηγύρεως κατά την 25ην και 26ην Ιουλίου ημέραν καθ ην εορτάζει και η πολιούχος Αγ. Παρασκευής».
 
Στις 08/11/2018 το Δημοτικό, πλέον, Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την «Καθιέρωση της 26ης Ιουλίου ημέρας εορτασμού της Αγίας Παρασκευής ως τοπική ημέρα επίσημης αργίας για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής». Λίγο καιρό πριν, εστάλη στην Αρχιεπισκοπή έγγραφο, ώστε να αναγνωριστεί επίσημα η Αγία Παρασκευή ως πολιούχος. Η θετική απάντηση της Αρχιεπισκοπής μαζί με την απόφαση του Δ.Σ. θα σταλούν στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθιερώνει την 26η Ιουλίου σε ημέρα αργίας για την πόλη μας.