Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Πως φθάσαμε στη συμφωνία δημοτικής αρχής - αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη

on .

DIMARXEIO Με τον «λευκό» καπνό, που βγήκε από το Δημαρχείο κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκλεισε η 20ημερη αντιπαράθεση δημοτικής αρχής - αντιπολίτευσης, για τη μείωση των δημοτικών τελών στην Αγία Παρασκευή το 2019.
 
Υπήρξε γεφύρωση του χάσματος, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση μείωσης κατά  8% των τελών  για οικίες, 30%  για καταστήματα έως 150τμ και 10% για καταστήματα από 150 έως 600τμ.  
 
Πως φθάσαμε όμως σε αυτό το συναινετικό αποτέλεσμα; 
 
Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα στις 21 Νοεμβρίου, ήταν συγκρουσιακή. Η δημοτική αρχή πρότεινε μείωση δημοτικών τελών σε οικίες κατά 3%  και στα καταστήματα 0 – 150 τ.μ. κατά  40 %. Η αντιπολίτευση αντιπαρέβαλε  μείωση  δημοτικών τελών σε όλους (οικίες, καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους 30%). Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή, καθώς η εφαρμογή της εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργούσε σοβαρά ελλείμματα στα οικονομικά του δήμου. Καμία από τις δύο προτάσεις δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. 
 
Ακολούθησαν δύο εβδομάδες αντιπαραθέσεων για την ευθύνη του ναυαγίου. Κρίσιμη θεωρείται η παρέμβαση της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ), η οποία κατήγγειλε  για λαϊκισμό και επικοινωνιακά παιχνίδια τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να επανεξετάσουν τη θέση τους.  
 
Η συμφωνία δημοτικής αρχής - αντιπολίτευσης, για τη μείωση των δημοτικών τελών επετεύχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι ο δεύτερος πιό οικονομικός στην Αττική στα δημοτικά τέλη για το 2018,  μετά τον Δήμο Μοσχάτου -Ταύρου, που έχει την πρωτιά με 1,02 ευρώ ανά τμ τον χρόνο. Το αντίστοιχο τέλος στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, για τις οικίες είναι 1,12 ευρώ το τμ.
 
Με τη νέα μείωση το 2019  κατά  8% , τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Αγίας Παρασκευής διαμορφώνονται σε 1,03 ευρώ  ανά τμ και παραμένουν τα δεύτερα χαμηλότερα σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ γίνονται τα χαμηλότερα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.