Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

8 πράγματα που δεν γνώριζες για την Αγία Παρασκευή

on .

plateia2

1. Η αγιογράφηση της ομώνυμης εκκλησίας επί της Λεωφόρου Μεσογείων κράτησε πάνω από 15 χρόνια και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1950, ενώ πιο πριν δεν διέθετε ιερέα ή ψάλτη και τη φώτιζαν μόνο με καντήλια.

2. Ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους της περιοχής ήταν ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος αγόραζε συνέχεια καραμέλες και γλυκά από τον μπακάλη της γειτονιάς για να κερνάει τα παιδιά που έπαιζαν στον δρόμο.


3. Η κατασκευή του ΕΚΕΦΕ - Δημόκριτος ξεκίνησε το 1950. Ιστορική στιγμή η 27η Ιουλίου 1961, όπου λέγεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ ακούστηκε μία φωνή να λέει «Προσοχή! Αντιδραστήρ κρίσιμος!». Οι μαγικές αυτές λέξεις που ήρθαν από το δωμάτιο ελέγχου σηματοδοτούσαν την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα της Ελλάδας μαζί με τη γέννηση του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου.

4. Είναι «πράσινη». Δύο συνεχόμενες χρονιές έχει βραβευτεί από το Best City Awards, την πρώτη για το «κινητό πράσινο σημείο» (ένα αυτοκίνητο που μαζεύει ανακυκλώσιμα υλικά σε τακτικά δρομολόγια), και τη δεύτερη για τις «Περιπέτειες της Κυρίας Χάρτινης», ένα παραμύθι για την ανακύκλωση που δημιούργησε η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά της περιοχής.

5. Είναι φιλική προς το παιδί, με 13 παιδικές χαρές, 14 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά σχολεία και 5 γυμνάσια.


6. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει αδελφοποιηθεί με το Saint-Brieuc της Γαλλίας, την Γκρότσκα της Σερβίας και τη Γεροσκήπου Κύπρου.

7. Η Αγία Παρασκευή το 1896 είχε 64 κατοίκους. Το 1940 ήταν 3.557 και το 2001 είχαν φτάσει τους 56.000.

8. Το πρώτο τηλέφωνο στην Αγία Παρασκευή τοποθετήθηκε το 1962.

Έμεναν ή μένουν στην Αγία Παρασκευή

Ιόλας
Γλυκερία
Γιάννης Μποσταντζόγλου
Μποστ
Θανάσης Βέγγος
Μήτσος Κασόλας
Μαρία Αλιφέρη
Μαίρη Συνατσάκη
Ευσταθία
Μαρία Καραμολέγκου
Σπύρος Ζαγοραίος
Γιάννης Μπέζος
Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος

 

Πηγή: athensvoice.gr