Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Πρωταθλήτρια η Αγία Παρασκευή στην Ανακύκλωση

on .

 

kadoi anakyklosis

 

Σε πολύ υψηλές επιδόσεις ανακύκλωσης βρίσκεται η Αγία Παρασκευή σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσίευσε το myota.gr με στοιχεία το Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συμνδέσμου της Αττικής που χειρίζεται την Περιφερειακή Διαχείριση των Απορριμμάτων και της Στατιστικής Υπηρεσίας.Το ρεπορτάζ αναλύει τον όγκο των απορριμμάτων που φτάνουν τελικά στην Φυλή από κάθε δήμο ξεχωριστά.

Η Αγία Παρασκευή με 397,5 κιλά ανά κάτοικο ετησίως βρίσκεται στην εικοστή θέση μεταξύ των 66 δήμων. Ομως μια πιο προσεκτική παρατήρηση δείχνει ότι η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των προαστίων με καλό βιωτικό επίπεδο. Το βιωτικό επίπεδο έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή του όγκου των απορριμμάτων και παίζει τον πρώτο ρόλο στην κατάταξη αφού όπως φαίνεται και από τον πίνακα, προάστια όπως το Χαλάνδρι, ο Διόνυσος, η Γυλαφάδα, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Μαρούσι, το Π. Φάληρο, η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, η Κηφισιά βρίσκονται στις θέσεις 40,41,49,51,56,61,62 και 63 αντίστοιχα.

Η Αγία Παρασκευή στις πρώτες 20 θέσεις μόνο με την Νέας Σμύρνη θα μπορούσε να συγκριθεί αφού στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται δήμοι όπως η Νίκαια, το Γαλάτσι, οι Αχαρνές, ο Βύρωνας η Αγία Βαρβάρα, περιοχές με σαφώς χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο και πολύ χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Μ.Ο. της Αττικής βρίσκεται στα 497,19 κιλά ανά κάτοικο, 100 κιλά πάνω από τις επιδόσεις της Αγίας Παρασκευής. Είναι σαφές ότι ο μέσος κάτοικος της Αττικής δεν παράγει τα απορρίμματα που παράγει ο μέσος κάτοικος της Αγίας Παραασκεύης. Αυτό σημαίνει ότι η Αγία Παρασκευή εκτρέπει πολύ μεγαλύτερους όγκους απορριμμάτων στην ανακύκλωση απ’ ότι δείχνει ο πίνακας.

Ετσι ο πίνακας που δημοσιεύτηκε προχθές μας δείχνει ότι η Αγία Παρασκευή βρίσκεται συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους στην ανακύκλωση σε πολύ καλά επίπεδα. Σ΄αυτό σαφώς συντείνει και το επίπεδο ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και η προσπάθεια ανάπτυξης υποδομών ανακύκλωσης του δήμου. Και τα δύο αυτά τα στοιχεία μαζί αλληλένδετα δίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσο περισσότερα σκουπίδια πηγαίνει ένας δήμος στον ΧΥΤΑ τόσο μεγαλύτερο τέλος ταφής πληρώνει το οποίο επιμερίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων. Είναι αυτό που γράφουν οι λογαριασμοί «Για το Δήμο πληρώνετε». Αν η Αγία Παρασκευή είχε τις επιδόσεις της Κηφισιάς οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής θα πλήρωναν επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς τους.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι η Ελλάδα και η Αττική, βρίσκονται πολύ πίσω στην ανακύκλωση και ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους δήμους και τους κατοίκους. Οσο περισσότερη ανακύκλωση κάνουμε, τόσο λιγότερα χρήματα πληρώνουμε στους λογαριασμούς μας και τόσο περισσότερο επιτρέπουμε στο δήμο να κάνει επενδύσεις για να έχουμε καλύτερη καθαριότητα.