Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Στο "κολαστήριο" του ΟΑΕΕ Αγ. Παρασκευής

on .

oaee1

Από όλες τις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, από κοντινά νησιά, από απομακρυσμένα χωριά προστρέχουν στον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ Αγ. Παρασκευής για να εξυπηρετηθούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά. Από απλά αιτήματα όπως είναι οι ενημερότητες έως σύνθετα όπως εγγραφές και συντάξεις, δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον πολυδιαφημισμένο νέο ΕΦΚΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες, απαιτείται η φυσική παρουσία. Αυτό όμως που συμβαίνει σε αυτή την υπηρεσία ξεπερνά κάθε προσδοκία και σε πείθει πως το πολυθρύλητο ελληνικό κράτος εδώ σίγουρα έχει πεθάνει.

Ελάχιστοι υπάλληλοι εξυπηρετούν ένα ετερόκλητο φάσμα αιτημάτων χωρίς τα περισσότερα να κατηγοριοποιούνται ανά ταμείο. Η οργάνωση της αναμονής επαφίεται στον... πατριωτισμό του κοινού, αφού το μηχάνημα που βγάζει τους αριθμούς προτεραιότητας έχει χαλάσει εδώ και έξι μήνες (το σχετικό σημείωμα έχει γραφεί από τριμήνου). Έτσι κυκλοφορεί αυτοσχέδια λίστα προτεραιότητας που μπορεί κανείς να την προμηθευτεί από τον.... παλαιότερο κάθε φορά της σειράς!

Αυτή η προσπάθεια αυτοργάνωσης δεν διασφαλίζει, ωστόσο, ότι κάποιος θα εξυπηρετηθεί. Πολλοί έρχονται νωρίς τα ξημερώματα να πάρουν σειρά, κάποιοι κοιμούνται στο αυτοκίνητο αποβραδίς, αλλά και πάλι συμβαίνει συχνά να μην προλάβουν αφού μόλις το ρολόι δείξει 14.00 οι υπάλληλοι τους διώχνουν.

Αν περιηγηθεί κανείς στους φιλόξενους χώρους του ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ συναντά εξοργισμένους αλλά κυρίως εξαντλημένους πολίτες οι οποίοι διηγούνται ο καθένας και από μια ιστορία ταλαιπωρίας. Αρκετοί χρειάζεται να έρθουν πολλές μέρες συνεχόμενα από το πρωί με την ελπίδα ότι θα κάνουν τη δουλειά τους, ελπίδα που διαψεύδεται όταν η λίστα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ο κάθε πολίτης και ανάλογα με τη συνθετότητα του αιτήματος του, μπορεί και να χρειαστεί έως και 45 λεπτά από τη στιγμή που έρθει η σειρά του για να πάρει ο, τι χρειάζεται. Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους λόγω της καθημερινής τους απουσίας.

Όσοι καταφέρουν να εξυπηρετηθούν φεύγουν πανηγυρίζοντας, ενώ αυτοί που μένουν αγωνιούν αν θα κερδίσουν τη μάχη με τον χρόνο. Η μάχη με τη λογική πάντως έχει χαθεί από καιρό. Τα όσα διαδραματίζονται στον μυθικό πλέον ΟΑΕΕ Αγ. Παρασκευής ξεπερνούν κατά πολύ την πιο νοσηρή φαντασία και σίγουρα θα έκαναν τον Ιονέσκο να νιώσει ξεπερασμένος.

oaee2

oaee3