Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:30

Υπερψηφίστηκε η 1η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Το 2024 θα είναι το έτος παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών

 

Γιάννης Μυλωνάκης: « Γυρίζουμε σελίδα. Νοικοκυρεύουμε το Δήμο μας, χτίζουμε ισχυρές βάσεις για να υλοποιήσουμε όσα έχουμε δεσμευθεί»

 

Τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής για το 2024, προσδιόρισε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης στην κεντρική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου της 1ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου, η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

«Δεν πρόκειται για μία αναμόρφωση « τακτοποιητική» η «λογιστικής» φύσεως. Αντίθετα δείχνει με τρόπο καθαρό και σαφή του στόχους μας για την τρέχουσα χρονιά» υπογράμμισε και επισήμανε πως το βασικό ζητούμενο ήταν η εξοικονόμηση και εξεύρεση πόρων με στόχο τη δρομολόγηση παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών. 

 

Στη συνέχεια και αφού τόνισε πως «Τώρα ήρθε η ώρα του νοικοκυρέματος και του εξορθολογισμού των δαπανών» εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, η 1η αναμόρφωση ήρθε προς ψήφιση τώρα.

 

Όπως διευκρίνισε τα περιθώρια της νέας διοίκησης είναι στενά. «Όλους αυτούς τους μήνες μελετούσαμε κωδικό προς κωδικό προκειμένου να εξοικονομήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ προς όφελος της πόλης και μέσα από αυτή τη διαδικασία διασφαλίσαμε περίπου 750.000 -περίπου 1.2% του συνολικού προϋπολογισμού-πόροι οι οποίοι προορίζονται για δράσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας του πολίτη» ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα Δημοτική Αρχή ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που παρέλαβε μιας και εκκρεμούν τα αποτελέσματα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, οποίος ψηφίστηκε σε προηγούμενο ΔΣ.

 

Κατά την εισήγηση του ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως ο Δήμος βρίσκεται σε μεγάλη ταμειακή δυσχέρεια εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι σημαντικοί πόροι ύψους έως και 3 εκ. ευρώ είναι δεσμευμένοι σε έργα που θα μπορούσαν τώρα να υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων, αλλά και γιατί οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου, λόγω λάθος επιλογών, επιδοτήθηκαν από τα αποθεματικά του σε ύψος περίπου 2 εκ ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, έργα αφέθηκαν στην τύχη τους, επιχορηγήσεις χάθηκαν, μελέτες έμεναν για χρόνια στα συρτάρια και υποδομές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

 

«Ξεκινάμε να ταχτοποιούμε τα του οίκου μας με αναδιοργάνωση των διαδικασιών μας, διαχείριση του προσωπικού μας και της παροχής υπηρεσιών του δήμου μας. Με σχεδιασμό για τις χρηματοδοτήσεις και την εκπόνηση μελετών, προκειμένου ο Δήμος να είναι έτοιμος τα χρόνια να διεκδικήσει πόρους για την ανάπτυξη της πόλης, για να γίνει ο Δήμος πιο ανθρώπινος, πιο σύγχρονος, πιο ανθεκτικός. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διευκρίνισε, σε αυτή την πρώτη αναμόρφωση δεν συμπεριλαμβάνονται κωδικοί μεγαλεπήβολων και φιλόδοξων έργων, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια, την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.  «Θα είναι έτος εσωτερικής αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, έτος προτεραιότητας στη φροντίδα της καθημερινότητας του πολίτη. Φέτος ριχνόμαστε στη μάχη για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και βάζουμε τις βάσεις για την υλοποίηση όσων έχουμε  εξαγγείλει», υπογράμμισε. 

 

Έμφαση στη βελτίωση των υπηρεσιών, τις «έξυπνες» εφαρμογές, καθαριότητα και ασφάλεια

 

Προσδιορίζοντας τους στόχους για το 2024, ο κ. Μυλωνάκης εστίασε στην 

άμεση εκπόνηση πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου, στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Δήμου και στην ωρίμανση φακέλων και μελετών για δράσεις και έργα προς χρηματοδότηση. Επίσης σε δράσεις ενίσχυσης της ανακύκλωσης, στην εκπόνηση διαγωνισμού για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, στην εισαγωγή «έξυπνων» εφαρμογών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων, στις παρεμβάσεις συντήρησης σχολείων και παιδικών χαρών αλλά και στην εντατικοποίηση δράσεων καθαρισμού και εξωραϊσμού του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους. 

 

Ειδικότερα όπως ανέφερε προβλέπονται μεταξύ άλλων:

 

  • Η μελέτη εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης και η σύνταξη πρότασης για δημοτική συγκοινωνία.
  • Η ενοποίηση των κωδικών πολιτισμού για να ξεκινήσει σταδιακά το κτίσιμο ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας και ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα
  • Η κατάρτιση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΣΕΑΚ) που θα επιτρέψει στο Δήμο να επωφεληθεί επιτέλους από σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων. 
  • Η κατάρτιση Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ)
  • Η ενίσχυση όλων των κωδικών υπηρεσιών και προμηθειών για να ξεκινήσει ο Δήμος να ικανοποιεί τα αυτονόητα αιτήματα των δημοτών, όπως επισκευές φθορών οδοστρωμάτων, συντηρήσεις παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων, αντικατάσταση χαλασμένου φωτισμού, συντήρηση σχολικών κτιρίων κ.ο.κ.     

 

Παράλληλα προχωρούν: 

 

  1. Ο Διαγωνισμός για τα Βιοαπόβλητα και 5 γωνιές ανακύκλωσης που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Τρίτσης» μετά από σημαντικές αλλαγές στην αρχική μελέτη.  
  2. Ο Διαγωνισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου.
  3. Ο Διαγωνισμός για το επιχειρησιακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας.  
  4. Ο διαγωνισμός για την συντήρηση σχολικών μονάδων. 
  5. Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας για πιλοτική εφαρμογή στο ΥΠΕΝ. 
  6. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τις απαραίτητες αναθεωρήσεις και με ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες.  
  7. Η αγορά οικοπέδων και της απαλλοτρίωσης έκτασης στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής για κοινωφελείς χρήσεις, πρότυπο σταθμό αυτοκινήτων, Σταθμό μεταφόρτωσης, πράσινο σημείο, ΚΔΕΥ. 
  8. Η εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε λαϊκές αγορές και υπεραγορές και η ενίσχυση του Μωβ Κάδου.
  9. Η εισαγωγή «έξυπνων» ηλεκτρονικών εφαρμογών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση του Πολίτη
  10. Η χωροθέτηση και έναρξη λειτουργίας σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  11. Η αναβάθμιση και διεύρυνση του δικτύου δωρεάν Wi-Fi στην πόλη
  12. Δύο οργανωμένες δράσεις καθαρισμού, φροντίδας πράσινου και εξωραϊσμού των κοινόχρηστων χώρων ανά Μήνα.    
  13. Η επικαιροποίηση της μελέτης καταγραφής του δημοτικού οδοφωτισμού και η σύνταξη πρότασης αναβάθμισης του με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών και ρύπων και την αξιοποίηση έξυπνων εφαρμογών. Στόχος ως το τέλος του 2024 να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού, μετά την απώλεια της χρηματοδότησης ύψους 2 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 
  14. Η διερεύνηση της δυνατότητας ΣΔΙΤ για οργανωμένους χώρους στάθμευσης. 
  15. Η εκπόνηση 4 τοπικών σχεδίων εκτάκτων αναγκών.  
  16. Η πιλοτική εφαρμογή του 5ψήφιου αριθμού για την εξυπηρέτηση, την οργάνωση και τη διαχείριση όλων των αιτημάτων πολιτών και με στόχο την διαρκή αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών. 
  17. Η διεκδίκηση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του σχεδίου αξιοποίησης του Σταύρος Κώτσης. 
  18. Η αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης για το Αθλητικό Κέντρο Πευκακίων και η διαβούλευση με τους κατοίκους.
  19. Η ανακαίνιση της παλαιάς Παιδικής Χαράς του Αϊ Γιάννη  και το σχέδιο για «υιοθεσία» παιδικών χαρών με στόχο την συντήρηση και τη διαρκή αναβάθμισης τους. 
  20. Η προώθηση ολιστικού σχεδίου δράσης κατά τα bulling. 
  21. Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Δημόκριτος για ανάδειξη νεοφυών επιχειρήσεων και προέλκυση νέων.  
  22. Το σχέδιο αξιοποίησης Ιόλα μετά την αποτροπή της διακοπής χρηματοδότησης και την συνέχιση των εργασιών. 
  23. Η κατάρτιση Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων. 
  24. Η αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων, η αξιοποίηση εθελοντών ιατρών για προληπτικές εξετάσεις και συνταγογράφηση καθώς και η πρόσληψη Γυμναστή για τα ΚΑΠΗ. 
  25. Η λειτουργία δύο νέων παιδικών σταθμών.       

 

Την Αναμόρφωση υπερψήφισαν εκτός από τη διοικούσα παράταξη και η παράταξη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή» με επικεφαλής τον Γ. Οικονόμου. Η παράταξη «Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής» με επικεφαλής τον Γ. Σταθόπουλο ψήφισε παρών, οι παρατάξεις «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας» με επικεφαλής τον Β. Σάρκουλα , «Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής» με επικεφαλής τον Η. Τσιμπουκάκη, «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή» με επικεφαλής τον Π. Αντωνίου και «Όραμα για την Αγία Παρασκευή» με επικεφαλής τον Κ. Τσιαμπά,  καταψήφισαν. 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.