Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 14:42


45808248 303

Μόνο έντονη ανησυχία τελικά προκάλεσε σε όσους παρακολούθησαν την διαβούλευση και την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών για την διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική. Μια διαβούλευση που μοναδικό σκοπό έχει την αποσαφήνιση των αποριών.
Φιλόδοξα σχέδια για την ανακύκλωση που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν δείχνουν να αποδίδουν (μάλλον αρνητικά αποτελέσματα έχουμε), 93 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν και περνάνε στα δημοτικά τέλη με μορφή άλλων αναγκών, εργοστάσια καύσης με άγνωστο κόστος λειτουργίας που επίσης θα περάσουν στα δημοτικά τέλη, ατμοσφαιρική επιβάρυνση επίσης άγνωστη, και εργοστάσιο καύσης και στον Βόρειο Τομέα της Αττικής που επίσης δεν έχει γίνει γνωστό που θα γίνει. Και σαν να μην φτάνουν, όλα αυτά το κράτος έρχεται και επιβάλλει ειδικό τέλος ταφής για τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται.

KAFSI-APOR

Και για όλα αυτά περιμέναμε πάνω από 10 χρόνια αφού καμία Περιφερειακή Αρχή δεν τολμούσε να χωροθετήσει νέους χώρους ταφής καθώς ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι πια κορεσμένος και δεν έχει πάνω από 2 χρόνια ζωής.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό έχουν γίνει 7 βήματα με τα οποία αλλάζει η Αττική , τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της.
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός εξοπλισμού ανακύκλωσης , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 93 εκ. ευρώ που όμως δείχνει να πήγε στο βρόντο, ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες που θα κλαυφθούν τώρα από τα δημοτικά τέλη.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε 11 Δήμους, 14 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειες Γωνιές Ανακύκλωσης αλλά η περιφέρεια δεν δίνει στοιχεία καθώς η απόδοση είναι μηδενική.

Κυκλοφορούν 60 Κινητά «πράσινα σημεία» σε όλη την Αττική αλλά και εδώ οι αποδόσεις φαίνεται να είναι είναι μηδενικές.

Μοιράστηκαν στους δήμους 126 «καφέ» οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων σε 55 δήμους, και έρχονται άλλα 74 τους επόμενους μήνες. Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και 15.000 τους επόμενους μήνες. 40 από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019. Στους περισσότερους δήμους το σύστημα δεν λειτουργεί και τα απορριμματοφόρα όπως και οι κάδοι σαπίζουν αφού δεν υπάρχουν οδηγοί, αλλά ούτε και μονάδες να τα επεξεργαστούν.

Όπως γράφει και η ίδια η μελέτη με στόχο να εκτραπουν πάνω από 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή, βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας και τη μονάδα του Λαυρίου. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η μελέτη για τη μονάδα του Κορωπίου. Ενώ ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία, ενώ οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.
Αρα πληρώσαμε ήδη τα απορριμματοφόρα και τους κάδους αλλά η ανακύκλωση θα ξεκινήσει μετά το 2026 στην καλύτερη περίπτωση αν βρουν χώρους να τα φτιάξουν.

Αλλά και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που καταθέσανε κάποιοι δήμοι για να εξειδικεύσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό αφού δεν περιλαμβάνουν Επιχειρησιακό Σχέδιο για την επίτευξη των στόχων, δεν περιλαμβάνουν κόστη και σίγουρα δεν περιλαμβάνουν που θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνουν όλα αυτά. Και θα ήταν αδύνατο βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο αφού όλα εξαρτιόνται από την περιφέρεια Αττικής που δεν έχει προσδιορίσει τίποτα, ούτε κόστη, ούτε χώρους, ούτε μηχανισμούς.

Και το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν το όσα είπαν οι μελετητές στους Περιφερειακούς Συμβούλους βγάζοντας το συμπέρασμα ότι καθώς η ανακύκλωση δεν περιμένει κανένας να πετύχει, τα σκουπίδια τελικά θα πηγαίνουν στην καύση. Την καύση όμως θα την πληρώνουν οι δημότες πρόσθετα στα δημοτικά τέλη, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσο.



Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.